De siste krampetrekninger av mørketiden

Selv om dagene er korte er det likevel en perfekt tid å tilbringe utendørs. En perfekt tid å gjennomføre en kryssing av Lahko Nasjonalpark, fra Nord til Sør med ski og pulk. 

Det fine med å være på fjellet på denne tiden av året er at en er helt alene i fjellet, ikke et spor av mennesker er å se. Hvis en er heldig så kan en treffe på noen av de fastboende rypene og elgene som bor fjellet. Kanskje ett og annet reinsdyr som har forvillet seg over fra Saltfjellet. 

Jeg og Rune i Beyondlimits starter turen i Sundsfjord og planlegger å avslutte turen ved tunellen på fjelleveien ved Fykan i Glomfjord. Distansen er ca 35 kilometer i lettkuppert terreng.


Med hjelp fra lyset til fullmånen slår vi opp teltet i den trolske Bjørkeskogen ved Fellvatnet i Gildeskål. Det er helt stille i den mørke skogen og de langstrakte Bjørketrærne kaster lange måneskygger i den hvite sneen. Et flyktig øyeblikk som bare naturen kan skape :)


Pulkene er lastet og vi er klare for en to dagers ekspedisjon gjennom Lahko Nasjonalpark. 
Til å være oppe på høyfjellet i januar er det litt overraskende at vi møter regnbyger men værmeldingen melder heldigvis at det skal klarne opp i løpet av kvelden. 

Liten rast i bakken ved den store og grå steinen ved Stihaugen. 
Tilbakeblikk i retning Sundsfjorden, skyene henger lave og mørke i horisonten.
Grytidlig start før solen er kommet på plass. Det er bare å pakke i pulken og spenne på skiene og fortsette ferden videre inn i nasjonalparken 

Pulkene er ikke alltid like samarbeidsvillige, noen ganger følger de sine egne veier. Denne gangen rett ned i et to meter dypt hull som bekkefaret har gravd ut. 

Vi tar ikke sjansen på å krysse over Fellvatnet siden det er regulert men følger vannkanten og krysser over ved Jordbrua til Sundvasselva. 


Konradvatnet ligger dekt av is og snø.

Solen ligger fortsatt under horisonten og dagene er korte. Selv om vi er inne i de siste krampetrekninger av mørketiden så er lyset på himmelen absolutt til stede og veldig fremtredende. Lyset er i stadig endring, fargetonene skifter fra det kalde blå til de rosa og lilla nyanser. Det er et fantastisk skue solen steller i stand for oss, der den skinner fra et sted under horisonten. 

Siste kneika opp Stendalen. Vinden har bygget store skalvler som er lettere å forsere uten skiene på.


Navnløsvatn og Svartisen rett forut og fjellene i Glomfjord er i sikte. Utsikten markerer at vi snart er ved veis ende på vår januarekspedisjon. Vi rekker akkurat ned til Fykan i det mørketiden dimmer ned lyset helt ned :) 


Kommentarer

Flott årstid for turer, dette, i alle fall når været er bra. Artig med bilder fra gamle trakter; må se til å få meg en tur innover i Lahku snart!
Januar er undervurdert som turmåned synes jeg :) Skal du til hemtraktene i år ?
Ikke sikker; min bedre halvdel snakker om Danmark! De danske fjellene er vel ikke like utfordrende, men kan vel alltids være bra med litt forandring? Og Danmarks høyeste kan sikkert lett erobres som min første nasjonstopp...:-)

Populære innlegg