Høstkryssing av Svartisen

Den kalde fine tiden har startet og det første snøfallet har kommet i høyfjellet, noe som markerer et skille mellom høsten og vinteren. Nordlyset har herjet på himmelen nesten hver kveld de siste ukene og fullmånen er like om hjørnet. 

Jeg blir med Rune i Beyondlimits på en tur han har planlagt i lengre tid, nemlig å krysse over vestre del av Svartisen på høsten. Den tiden da sprekkene er størst og snøbroene svakest. Den tiden det er høyest risiko å ferdes på breen. Det er alltid sprekker på en isbre og i så måte er det å ferdes på breen en aktivitet som inbefatter en viss risiko, men med riktige forhåndsregler kan den derimot reduseres betraktelig.  Vi pakker telt, pulker, redning og breutstyr og setter kurs for Holmvassdammen for en kryssing av Svartisen
Det skulle vise seg å bli en minneverdig tur :)


Det å se Nordlyset er en ting. Det å se Nordlyset danse over himmelen over en isbre som er opplyst av fullmånen er en helt ubeskrivelig opplevelse. Sånne opplevelser og øyeblikk gjør noe med meg. Alt slitet blir glemt, en trøtt kropp blir ladet med energi igjen. Naturen er fantastisk sånn, et lite øyeblikk er nok :)

På vei opp dalen sør for Holmvassdammen.
Alt utstret må bæres opp to kilometer før vi når den første snø. 
Endelig er brekanten i sikte og vi ser en ende på den tunge bæringen. 

Lite tilbakeblikk over øvre del av "Holmvassdalen" før arbeidsøkten over isbreen begynner.
Stegjern kommer godt med på blåisen. 
Det er store og kompliserte sprekker på vei til H-1302 og vi har forlengst bundet oss inn i tau. Det er et sjakkspill å finne farbar vei gjennom sprekkene, vi bruker lang tid. Rune leser breen godt og finner trygg vei gjennom. 
Det ligger litt snø i høyden og vi kan derfor spenne på oss ski opp siste kneik mot tretten-null-to høgda. Fritt for sprekker er det ikke men vi klarer å styre unna de største og værste.

Det er helt vindstille på breen og ikke en sky er i sikte. I øst er fullmånen kommet på plass og Nordlysvarslet melder 100 % sansynlighet. Alt ligger til rette for at det skal bli en spektakulær kveld. 
Vi kommer opp på dagens mål, tretten-null-to-høgda, akkurat i det solen går ned. Det er bare å sette seg ned og la naturen stå for underholdningen. 
Sola går ned bak Helgelandsbukken og himmelen settes i brann. Fargespillet på himmelen er noe av det flotteste jeg har sett, det kan ikke beskrives med ord. Lyset forhekser meg fullstendig.
Breitinden, Grytinden og Snøtinden ligger som perler på en snor på andre siden av breen, en god mils distanse unna. Snøtinden er morgendagens mål :) 
Fullmånen lyser opp landskapet og det er fint å se på måneskinnet som speiler seg i den blå/hvite breen.
Nordlyset gir seg ikke med det første, det er vanskelig å gå inn i teltet å sette seg selv om det er rimelig kjølig på toppen av tretten-null-to. Det er et fantastisk skue på himmelen. 

Nordlyset har alltid vært omgitt av mystikk og beundring. Det omtales i de første norrøne skriftene Edda og Kongsspeilet fra 1200 tallet. Vikingene trodde at Nordlyset, eller Bifrost som de kalte det, var broen som gudene kunne ferdes mellom de ulike verdene. Himmelbroen mellom gudeheimen og menneskeheimen, noe jeg mener er slett ikke en dårlig teori.
Morgenstemning på Svartisen. 
Tåken ligger i tjukke lag under oss, solen klarer såvidt å trenge igjennom. Det stopper ikke oss, Snøtinden skal bestiges.
Tåken er tett på nede brebassenget. 
Rune navigerer med stø kurs forbi sprekkeområdene og rett på Snøtinden..
I det vi begynner oppstigningen mot Snøtinden kommer vi over tåkelaget og møter sol fra skyfri himmel. Det er en skikkelig bonus :) 
Svartisens høyeste punkt ligger rett forut, bare knappe 400 høydemeter å forsere.
Steintinden som er Rødøy kommunes høyeste fjell er godt markert i sør. 

Det er fantastisk å stå på Snøtinden, det høyeste fjellet på Svartisen og se ned på tåkehavet. Hele Svartisen ligger under oss og det er de høyeste fjelltoppene som stikker opp. Det er bare å nyte utsikten i lange drag før vi må rive oss løs å dra tilbake. Blir spennende å kjøre ski ned fra Snøtinden og inn i den tette tåken igjen :) Kommentarer

Spenstig tur og flotte bilder!
Takk for det. Det var absolutt en spenstig tur, men du verden så flott :)
Anonym sa…
Jeg har også lyst til å være med! :) :)

Populære innlegg