Trænstaven skikkelig langt ute i havet



Trænstaven er er et fjell som har skapt mye irritasjon og nysgjerrighet hos meg i mange år. Øytoppen ligger 40 nautiske mil ut i havet, og vises irriterende godt fra omtrent hvert eneste fjell i hele Nordland. Ikke uten grunn har Trænstaven vært et seilingsmerke i århundrer, den stikker tross alt 338 meter til værs i det ellers så flate 15 m2 store øylandskapet på øygruppen Træna.

Wikipedia forteller at navnet Træna kommer fra gammelnorsk Þriðn/Þriðna, av þrír, tre (3), som viser til fjellene Mjåtind, Breitind og Trænstaven. Det gamle navnet forekommer blant annet i Den yngre Edda (ca. 1220) av Snorre Sturlason og i Aslak Bolts jordebok (1432).


Når naboen har ledig plass i Skøyta MS Lovise til Træna og Trænafestivalen nøler jeg ikke lenge før jeg takker ja. Jeg ser mitt snitt til å endelig kunne få nyte utsikten til fastlandet fraTrænstaven :)

Kjempetakk til Øyvind står som organisator og bidragyter til gjennomøringen av turen :)


Jorunn, Øyvind, Odd Arne og undertegnede smiler om kapp med kveldssolen på toppen av Trænstaven. En kløende irritasjon etter å bestige dette fjellet langt ut i havgapet har endelig blitt leget :)
Den magiske Kirkehelleren på Sanna er en av mange "grotter" på øya Sanna. Helleren er stor, 32 meter høy, 20 meter bred og 45 meter dyp. Sanna og Kirkehelleren har en historie som er minst 6000 år gammel og som ikke det var nok ble helleren brukt som gravsted på 1400 tallet når Svartedauen herjet som værst.

Med sane funfacts i minnet startet dagen godt, med konsert i Kirkehelleren på Sanna. Anneli Drecker skapte en magisk stemning i helleren. 

På vei fra konserten kikker jeg bort på Trænstaven og gleder meg til jeg er på toppen :)

På vei til nordsiden av Sanna hvor normalruten til Trænstaven ligger passerer vi den idylliske bebyggelsen på Sanna som ligger under Breitinden og Mjåtindens beskyttende fjellsider :)

Turen opp til staven starter på fjellets nordvestlige side og følger en rygg hele veien. Lett klyving og lett klatring i de værste partiene. Det kan vel sies at enkelte partier kan oppleves som luftig for folk flest :)

Rana Spesialsport guider turer opp under Trænafestivalen og pleier å rigge sikringstau for anledningen, som vi fikk lov til å bruke :)  


Fantastisk å kunne nyte utsikten til storhavet. Rett Vest ligger Grønland. Og Øyvind :)

Endelig på Toppen og får tinderekken inne på fastlandet i øyensyn. Trænstaven begynner å kaste sin skygge inne på festivalområdet på Husøya. 

Mange tinder klarer jeg å dra kjensel på, blant annet Helgelandsbukken, Blokktinden, Telnestinden, Steintindan og mange mange flere :)

Idylliske Kritthvite strender ved havna på Sanna :)

Gravgården ligger rett ned noe som kan være praktisk i fall en skulle være uheldig å sette ny ufrivillig record i nedstigningen av Trænstaven.

Jorunn vet å nyte stunden og øyeblikket :)

Solen blør i havet i det vi setter kursen tilbake fra Sanna til Husøya, noe som setter en fin avslutning på dagen. Nå gjenstår det bare å nyte de siste timene av Trænafestivalen, den tar jo ikke kveld før solen står opp igjen :)



Trænstaven blir mindre og mindre i 7 knops fart med stø kurs mot fastlandet. Det gjør jo ingenværdensting lengre :)












Kommentarer

Denne har stått på ønskelista mi også i mange år, men er fremdeles akk så fjern...:-)

Populære innlegg