Memaurtinden, sjæfstinden i Gildeskål =)

Memaurtinden 1332 er den høyeste toppen i det berglendte landskapet i Gildeskål kommue i Nordland. Tinden tilhører Småtindnmassivet som er et imponerende fjellområde med konsentrerte spisse og blankpolert alpine fjelltopper med tilhørende isbre. Med andre ord et perfekt tur område =)

Tinden har en Primærfaktor på 800 m og en sekundærfaktor på ca 10 km målt mot Høgtinden i Beiarn, som er nærmeste høyere tinde.

De vaklende værmeldingene viser seg å slå feil igjen, og været er perfekt for tinderangling. Det er på tide å utfordre selveste sjæfstinden i Gildeskål og få den på merittlisten før blikket vendes sørover og til de Franske alper =)


Memaurtinden og Småtindan sett fra høydedraget over Lille Sokumvatnet. Bildet beskriver området mer en tusen ord, fantastisk flott =)Turen opp startet ved Kraftstasjonen på Øvre Forsåvatnet på Sundsfjordfjellet i Gildeskål. Først opp de 1100 trappetrinn langs rørgaten, videre rundt Lille Sokum, deretter til Hattavatnat og tilslutt langs eggen opp til toppen. Fra Forsåvatnet til toppen er det ca 9 km.


Trappene langs rørgata som mater kraftstasjonen har fått en hard medfart gjennom vinteren. Heldigvis for meg, så kunne jeg lett manøvrere meg forbi de manglende trappetrinn. Å snu og gå ned igjen hadde ikke vært noe alternativ :P


Oppe ved foten av Sokumfjell og ferdig med den første motbakken. Fin storstein som ligger å balanserer på det glatte fjellet.


Liten kunstpause ved Hattavatnet. Isen begynner smått å slippe taket på fjellvannet som ligger i 800 m høyde. Memaurtinden rykker stadig frem =)


Bekken har tint en perfekt sirkel i snøen som enda ligger på fjellet =)Småtindisen er en av Nord-Norges 900 isbreer og den ligger å kveiler seg rundt den sør-østlige siden av fjellet.  Jeg tar sjansen på å krysse over brearmen for å følge den vestlige eggen opp til toppen.Endelig oppe på toppen og får sjansen til å studere Småtindan fra baksiden. Ikke noe å si på den utiskten.


Panorama mot øst og vest, øyet møter nesten ikke hindring. Beiardalen til venstre, Arstadalen strekker seg mot Glomfjellet, Svartisen ligger til høyre på bildet. Høgtinden 1405 moh i Beiarn takker for sist, tåka hindret meg å besøke toppen for et år siden.


Utsikten vestover og ned i den 1000 meter lavere Breidvikdalen studeres før kursen settes tilbake  =)

Kommentarer

Anonym sa…
Hmmmm, jeg må stadig bla tilbake og sjå bildene dine større, og lese kommentarene flere ganger....Før jeg som "kjentmann" snur dataskjermen til min bedre havldel...HAN må også få sjå!!

Hver gang føler jeg på samme fenomen,følelsen av å bli SMÅ i et sådant landskap! Snø og is og stein og kvasse tinder! Og så et lite menneske som stille vandrer der oppe i ensomheten. Tanken flyr, FJELLENE VÅRE ER STORSLAGNE!

Vi har ikke vært i nærheten av dine høydemetre idag, men tilbringa mange timer i sola oppe på Svartvasshamran. Flott turvær og ingen fluer.
Et nytt takk for turen. Fra Meg.
Anonym sa…
Trodde ikke jeg hadde vært i området her, skjønt Sundsfj.fjellet har jeg jo vært på.
Men så ser jeg Breivika der nede. Og veien..
Kommer til å kaste et beundrende blikk opp der neste gang jeg passerer Breivika, og prøve å tenke meg fotografen da han tok bildet motsatt vei!
Gratulerer med toppen av Gildeskål! Ser at du valgte samme ruta som jeg sjøl for et par år siden.. Syntes det var en hard tur; utrolig "rotete" terreng.. Men toppen var verdt innsatsen!
Kjell Odding sa…
Memaurtinden står på lista mi og jeg har så smått tenkt at jeg skal gå dit via Sautinden som jeg har vært på tidligere. Kjenner du til om det er gjennomførbart? Alle tidligere Memaurtindbesøkene jeg har hørt om, har vært den ruta du valgte her.
Hei Kjell.

Jeg har ikke gått den ruten du planlegger selv, og kjenner dermed ikke terrenget. Det høres ut som et spennenede alternativ, og ut fra kart så vil jeg tro terrenget er fullt mulig å forsere. Jeg tok noen bilder fra Memaurtinden i retning Sautinden som jeg kan sende deg på mail. Har dog ikke tilgang på bildene før i neste uke, Kan sende deg dem om du oppgir en epost til meg :)
Kjell Odding sa…
Blir veldig takknemlig for bilder. Sendes til kjell@odding.no. På forhånd takk.
Unknown sa…
Gikk turen til Memaurtind idag og videre til Sautind og ned til Flatskjæran ved fjorden. Fantastisk og ganske krevende tur. Over 2 mil med mye høydemeter. Man bør være erfaren med ryggtraverser fra før av (minnet veldig om Store austabotntind i Jotunheimen). Stykket mellom Memaurtind og høyeste av småtindan var mest luftig, men tok ingen store sjanser. Lite snø i fjellet, men gikk litt på brearmer der det var forsvarlig. Brukte 7 timer, men gikk kjapt og alene så man bør nok regne mer. Ta med nok vann, lite eller intet vann mellom Memaurtind og etter Sautind. Lykke til.
Høres ut som litt av en tur ! Takk for tilbakemelding :)
Det er ingen problemer å gå fra Sautinden til Memaurtinden. Gikk motsatt vei i 1993

Populære innlegg