Overløp.

At Norges største vannmagasin på 3,5 mrd m3 går i overløp er et sjeldent syn. Normalveien for vannet til Storglomvatnet, er via tunnell til vannkraftturbinene i Svartisen kraftverk i Holandsfjorden. Det er en glede å følge vannets ferd fra høyfjellet og ned til havet. På turen ned filosoferer jeg om de lave strømprisene vi kommer til å få til vintereren ;) Eller kanskje ikke, det er nok en grunn til at det ikke hentes kilowatt fra vannet.
 


Mye vann går ut i overløp og ledes videre ned til elva, som nok var i flittigere bruk før vannet ble regulert tidlig på nittenhudretallet.


Elva renner kvit og stor ut fra overløpstunnellen til Storglomvatnet.


Svartisen setter sitt preg på vannet. I Synken skifter vannet farge fra kvit til irrgrønt like under den 126 meter høye Storglomvassdammen.

Synkhøgda 780 moh i bakgrunnen.


Fra Synken og ned mot Paradis.


Paradis =) Her hadde det vært fint å hive ut kanoen og padle nedover elva. Men i visshet om at elva knekker ned i et ganske så freskt stryk litt lengre ned, så velger jeg å putte den tanken i arkivet for ting vi ikke skal gi oss ut på .....:P


Siste stryk før vannet styrter ned Fykanåga og ned mot Fykanvatnet.



Mektig skue oppover dalen.

Nedre Navervatn går også i overløp. En stor foss dropper mer en 200 meter og sender betydelige vannmengder ned i Fykanåga og tynner ut det irrgrønne brevatnet fra Storglomvatnet.

Fantastisk flott =)



Fykanvatnet har skiftet farge fra blått til Irrgrønt. Fykanåga kommer til høyre på bildet.


Stor er elva som renner ut i Fykanvatnet. Fossen buldrer høyt inne i fjellet.


Hit men ikke lengre. Steinene er våte og glatte av alt det forstøvete vannet som fossen produserer. Linsen til kameraet liker ikke å bli våt, så jeg hører etter for en gangs skyld og snur ryggen til fossen og setter kursen hjem =)
.

Kommentarer

Anne Kjerpeseth sa…
Fint å få vær med på tur utenfor allfarsvei...
Men e lura på en teng;
- du som ikkje har kjærring og onga, når får du tid til å gjør all de her gørrkjedelige huslige sysler som vi kjærringer gjør?
- Fær du på tur og så e alt ordna når du kjem heim?

Jim lurer forresten på om du fikk fisk i Synken?
Anonym sa…
Kjem akkurat inn døra etter å ha vært der oppe :)
Tok ikke sjansen på å ta nærbilde av fossen, vet at den er sterk, og det formelig "regna" på parkeringsplassen ved brua, så vi var faktisk våte bare ved å stå der. Flere som sto og fisket ved vannet... så fisk som hoppet da vi tok en spasertur langs Fykanvannet.

Fantastisk skue når disse vannmassene stormer nedover på vei mot havet! Billig strøm var et tema hos oss også. Jeg tenkte mere på at her er det ingen fare med at vi ikke har vann nok, til både dusj og kaffe....
no kjenn e lukta av han Kaffe-Lars :))
God nye tur-uke! hilsen Meg.
Anne. njæ man har jo tid tel det meste i mellom slagan, hehe :P

Fiska ikke i synken denne gangen, dro bare forbi.
Anonym sa…
Fantastiske bilder. Men hva skjer med vannet som renner ut av fykanvannet. Går ikke det ned i et svært høl før det renner ut i hhavet et helt annet sted. Det må du ta bilder av!

Populære innlegg