Selveste Skjelåtinden =)

Skjelåtinden 1637 moh er en topp som har stått på blokken lenge. Den ligger i naturskjønne omgivelser helt Nord/Vest i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og er den høyeste kommune toppen både for Meløy og Beiarn kommune.

Selv i nasjonal målestokk har Skjelåtinden imponerende resultater å vise til. Den ligger på 37 plass over Norges topper med høyest sekundærfaktor. Sekundærfaktoren er et mål på avstanden fra en fjelltopp til et punkt som ligger høyere i terrenget. Fjelltopper med høy sekundærfaktor har som regel god utsikt.
For skjelåtinden er sekundærfaktoren 37 km målt mot Ølfjell/Ørfjellet på Saltfjellet som er 1751 moh.

En så imponerende teoretisk utsikt måtte jeg bare sjekke ut, så da den nye soveposen kom med ekspressfart fra England og værvinduet var klart for flere dager, pakket jeg sekken og la i vei.Mørket har senket seg, månen lyser, stjernene blinker og jeg har fått på lyset i teltet. Værgudene er på min side og alt ligger til rette for å bestige Skjelåtinden når dagen gryr =)Sporloggen opp til Skjelåtinden. Jeg fulgte Dnt merket rute fra demningen ved Storglomvatn via Gamma og inn i Glomdalen. I dalskillet brakk jeg av stien og fant en vellegnet teltplass ved Glomåga med utsikt rett opp til toppen =) Fra demningen til toppen er det ca 18 km. Skaveldalselva renner ut i et fossefall og forsvinner i en grotte like ved turstien ikke langt fra Gamma.


God takhøyde i grotta som jeg ikke kunne unngå å forske ut =)


Godt merket tursti hele veien. BOT har gjort sin flid her.Ved åpningen til Glomdalen. Storglomvann ligger blikk stille i all sin prakt. Demningen kan såvid skimtes langt i det fjerne, sløyd 7 km i luflinje unna.


Endelig oppe ved dalskillet. Her treffes Gråtådalen, Sørdalen og Glomdalen. Nydelig utsikt over Skjelåtinden til venstre og lillebroren Spidstinden 1551 moh til høyre. Østre del av Svartisen renner ut i en brearm i Sørdalen.

Flott, ikke sant ?


Mørket senker seg og de siste solstrålene lyser opp den snøkledde toppen til Spidstinden.


Gassbluss og telys gir lys og varme og økt kosefaktor i teltet =) Mener bestemt at det bidrar med å holde Jerven unna også, den er nemlig ikke så glad i åpne flammer.Herlig utsikt over Sørdalen og Glomåga som renner ut i Storglomvatnet.


Oppe på ca 1000 meters høyde. Bare 636 høydemeter igjen :P


Aaaah, endelig oppe og jeg kan plante det medbragte flagget på toppen av Skjelåtinden. Jeg føler en utrolig glede for å ha klart å slite meg opp på toppen. Er sikker på at Sir Edmund Hillary følte det på samme da han besteg Mount Everest i 1953 sammen med Sherpaen Tenzing Nogay.

Må jo nevnes at jeg klarte å komme opp uten Sjærpa, i motsetning til Hillary :PStooore sprekker i Hanspolsabreen. Beiardalen ligger rett forut.


Mektige tinder ligger på rekke å rad. Mellom Beiardalen og Gråtådalen løper en 15 km lang fjellkjede med et titalls topper, alle med en høyde over 1300 moh. Imponerende ansamling med fjell som kulminerer med Skjelåtinden som den høyeste.

Ørfjellet/Ølfjellet skimtes i horisonten. Tenker jeg sitter der til neste år og kikker over til Skjelåtinden ;-)

Kommentarer

Anonym sa…
Gratulerer med TO kommunetopper i en! Ser at du valgte samme trasè som jeg bruker til toppen.. Og joda, Ørfjellet eller Ølfjellet, er et planlagt turmål.. Men når du først skal bestige topper i Saltdal kan jeg anbefale kommunetoppen, Nord-Saulo, som er Norges høyeste grensetopp...:-)
Anonym sa…
Hei,
Dette var jo en skikkelig railjMonsen-ekpedisjon :-)
Stå på med både turing og blogging-det er du dyktig på ;)
Nord Saulo ja. Godt forslag =)
TL sa…
Hei!

Flott turrapport fra et mektig fjell litt nord for "mine" fjellområder.

Har valgt å linke til bloggen din fra min egen turside www.helgetur.net. Håper det er greit :)
Gænkern sa…
Endelig fikk du den avkryssa på blokka di! Grattis DobbeltNilssen :)
Takk for d Håvard =)Føltes bra, meget bra =)
Anonym sa…
Mørkredd som jeg er, så hadde det vært uaktuelt... Men tanken på å dukke opp i tussmørket og forsiktig bedt om å få følge med opp på Skjelåtinden, skulle vært gøy. E ha aldri vært der... enno! Men til høsten? på vei til Gråtådalshytta og Beiarn. Kjenner fjellengselen i vinterkroppen.
Takk fra Meg.
Får håpe du kommer deg opp til høsten, anbefaler virkelig en tur opp dit =)
Anonym sa…
På en grå og kjedelig dag MÅTTE jeg bare innom her en tur og la tanker og drømmer seile avsted :)

Fjellheimen er fantastisk. Rekreasjon mot uro og spenning i kroppen og fred på innsida, finner man innover her...

Vi må bare være flinke og bruke naturen! Og det gjør jo du... så nå venter jeg på at påskedagene skal være foreviget på kamera ditt, og at vi får "være med" deg på tur, atter en gang! Meg.
Rachel sa…
Har vært i dalskillet og sett på Skjelåtinden. No blir det ny tur innover, med camp som du gjorde, og opp:) Nå er det været som bestemmer det meste, men sommern er enda her, og høsten er også fin.
Hei Rachel.

Du har absolutt en fin tur i vente =) Lykke til med bestigningen av Skjelåtinden =)

Populære innlegg