Fonndalen i Holandsfjorden

Fonndalen i Holandsfjorden er en  idylisk perle som ligger i naturskjønne omgivelser. Dalen ligger tredd ned mellom høye fjelltopper med den mektige Svartisen liggende i bakgrunnen.

Fonndalen og Fonndalsbreen var en betydelig turistattraksjon i de tidlige tider. Selveste Keiser Wilhelm og Fritjof Nansen besøket breen tidlig på nittenhundretallet. Det vil ikke forbause meg om det var i dette området polfareren Nansen fikk inspirasjon til sine ekspedisjoner i Nordområdene.


Veien inn til Fonndalen starter ved Engen i Holandsfjorden. Derfra følger en veien til grustaket i Fonndalen og opp til Fonndalen gård. Ferden videre går langs en skogsvei til veis ende og deretter videre inn dalen.


Restene av Fonndalsbreen ligger som en skygge av seg selv. Ved århundredskiftet nådde brearmen helt ned i dalen til ca 95 moh. Den var da 3,5 kilometer lang og hadde en bredde på ca 1000 m. Historikere forteller at breen var rik på eventyrlige isgrotter og at fargespillet i isen var fantastisk, i motsetning til brearmen på Engenbreen som er mere skitten i fargene.



Fonndalsvatnet ligger blågrønt og blikkstille nedenfor.


Fonndalen og Fonndalselva i sin hele lengde helt ut til Holandsfjorden. Dalen ender i en  morenerygg som ligger ved helt ved fjorden.


Elva slynger seg ned fra Fonndalsvatnet i en serie små fossefall før den ender ned i dalen.,

Kommentarer

Populære innlegg