Gamlingen i Dryppsteinsgrotta

I Meløy herred finnes det store mengder Marmor som er resultatet etter at havbunnen ble presset opp mot grunnfjellet under den Kalendonske fjellkjedeformingen for skikkelig mange millioner år siden. I  Marmoren finner en grotter og i grotter kan en ofte finne dryppstein. Meløy har mange grotter, spesielt konsentrert i det store Marmorfeltet i Lahko nasjonalpark. Dryppstein er dessverre sjelden vare i grottene, bare små eksemplarer er å finne. Men det finnes unntak.

I en grotte dypt inne i fjellet finnes det en stor dryppstein godt gjemt i de dramatiske Karstformene som omgir den. Størrelsen på dryppsteninen er ca 25 cm, noe som indikerer at den kan være så gammel som 25 000 år, trolig eldre. Det er en alder som slettes ikke er ille. Må si jeg er utrolig heldig som får avlegge gamlingen et besøk og hilse på han i den mørke grotten :)


Gamlingen ligger beskyttet i en skål i taket i Marmorgrotten, fantastisk å finne en så uberørt og gammel dryppstein i Meløy :) 
 Nedover bakken går det, og herlige og dramatiske Marmorformer passeres :) 
 Dryppstein in the making. 
Gamlingen er ikke alene, han har godt selskap. Noen få cm unna står naboen som innehar halve størrelsen, samt noen små dryppsteiner på noen få cm. Vanndråpene i taket er med på å felle ut Karbonatet som bygger dryppsteinene.

Solen skinner gjennom de tre inngangene til grotten. Det er alltid godt å se dagslys igjen etter en tur i det totale mørket i fjellet. Blid og fornøyd etter den hyggelige opplevelsen setter jeg kursen hjemover med gode minner i banken :) 

Kommentarer

Populære innlegg