Marmorsjaktene på Mesøya

Jeg ble fortalt en historie om en mann som falt ned i en dyp sjakt i fjellet på Mesøya utenfør Ørnes i Meløy. Det gikk vist bra med mannen, han ble reddet opp og kom ikke til skade etter fallet. Fortellingen vekket nysgjerrigheten min. Jeg vet at det går et belte av fineste Marmor gjennom Granitten og Gneisen som preger grunnfjellet på øya, og i Marmoren finner en ofte huler og grotter.

I motsetning til snaufjellet i Lahko nasjonalpark hvor vegetasjon er nesten fraværende er Mesøya dekt igjen med tett vegetasjon. Det er derfor ikke lett å finne Karstområdet. Rune og jeg fyller kajakken med klatreutstyr og padle den korte veien over til Mesøya for å lete.

Etter litt leting finner vi Marmorbeltet og gleden vokser når vi oppdager at området virkelig har potensiale. Formen på landskapet tyder på at det er mye karren under vegetasjonen :)


Det er utrolig fasinerende å krabbe ned og utforske sprekkene og følge vannets ferd inn i fjellet. Mose og bregner henger ned over kantene mens røtter tyter ut av sprekker i berget. Store Edderkopper henger i trådene sine og venter på et lettvint måltid. Det skaper en utrolig spennende setting :) 


Vannet har virkelig gjort seg sin flid og gravd meterdype kanaler i Marmoren.


Det letes i alle kriker og kroker for å utforske og finne grotter, ingenting overlates til tilfeldighetene :) 


Omsider finner vi flere dype sjakter ned i fjellet og vi anslår dybden til 10-12 meter. Rune rigger tauet og klargjør for en utforskning av underverden på Mesøya :)


Omsider i bunn av Marmorsjaktene og vi får muligheten til å utforske dem. 


Fasinerende formasjoner i Marmoren :) 


Hit men ikke lenger, noen meter inn i grotten blir det for smalt til å gjøre videre utforskning. Vi konkluderer med at sjaktene henger sammen og er en del av samme systemet. Som en avslutning på grotteutforskingen arrangerer Rune en redningsøvelse før vi setter kursen tilbake til Kajakkene og fastlandet :)

Kommentarer

Disse grottene planla jeg i mange år å lete etter, men det ble bare med planene! Har tatt meg den frihet å sende link til blogginnlegget ditt til "Grotteprofessor" Stein-Erik Lauritzen ved UiB...
Kult å høre at du har vært på grottejakt du også Jan Inge. Det er i allefall spennnende å utforske underverden litt :) Det er sikkert mat for han, tror ikke det er så mange som har sjekket ut de hulene der.
Nei, disse grottene har nok hatt fred for de fleste. De er vel en del av en kalkåre som også kommer til overflata i Åsen på Eidbukta. Der er det ei sjakt som lokalt kalles "Pumphølla". Den er ikke akkurat imponerende i størrelse, men interessant nok...:-)
Det hørtes jo utrolig spennende ut, har aldri hørt om en sjakt der oppe. Har du vært i den ? :)
Ja, og som sagt: den er ikke hverken stor eller spesielt dyp..:-)

Populære innlegg