Nonshauggrotta

"Det er fullt av knokler og bein her" hører jeg en stemme si inne i en skikkelig trang gang i fjellet. Rune er noen meter foran meg i det som vi er rimelig sikre på er en av sidegangene i labyrintgrotta i Nonshaugen. Tankene våre begynner å drifte i retning av at vi er i ferd med å krype inn i et Jervehi. Alle som har hatt nærkontakt med Jerven vet at den har et sett med fryktinngytende tenner og tilsvarende fire sett med skarpe klør. Vi blir enige om å trekke oss ut og prøve å lete videre etter hovedinngangen, om ikke annet for å være helt sikre på hvor vi er i grotten.

Nonshauggrotta er en helt fantastisk flott grotte, et praktekseksempe på hvordan en karstgrotte kan være. Den ligger i et marmorfelt i den 300 meter høye Nonshaugen i Gildeskål. Den er ca 1,5 kilometer lang og har sideganger i alle retninger. Den er trang, skitten og har formasjoner som er utrolig fasinerende. Grotten kalles ikke uten grunn en labyrintgrotte, her har vannet gnagd seg gjennom det svake marmorbeltet på kryss og tvers. Et grottekart og kompass er å anbefale dersom en er så heldig å finne inngangen til herligheten :)


En saueskalle er sirlig plassert oppe på et "alter" inne i en av de store tverrgangene i Grotten. Den setter et skummelt preg på atmosfæren og opplevelsen av grotten. Vi konkluderer fort med at det er en sau som har blitt tauet inn i grotten for å bli servert som fårikål for beboeren i fjellet.


Vi finner selvfølgelig hovedinngangen oppe i fjellsiden til Nonshaugen. Noe som egentlig er et bra utgangspunkt for utforsking i en labyrint.


De flotte skulpturlignende formasjonene i fjellet er et imponerende skue. 


Små dryppsteiner under utvikling. Å bygg en drypstein er en langsom prosess som skjer over mange hundre år.  Spennende å observere prosessen noen minutter før ferden går videre.

Dryppstein og grotter er sårbare, her er det viktig å huske på å ikke ta annet en bilder i grottene !! 


Mye fint å se på, Nonshaugen imponerer virkelig :)På vei for å sjekke utsikten i et av vinduene i fjellsiden. Knoklene ligger strødd overalt. Best å komme seg ut før noen får lyst på smaken av Kristenmannsblod...


Vi kryper ut av Jervehullet, hullet som vi initiellt startet med, ringen er på en måte sluttet. Vi har utforsket omtrent halve Nonshauggrotta, bare de nedre deler gjenstår. Grotten kan ikke karakteriseres som annet en fasinerende og vi er begge helt enige om at dette er bare begynnelsen på fortsettelsen på labyrinten i Nonshaugen :)Kommentarer

Fine bilder fra Nonshauggrotta. Skjønner at du spøker med dine kommentarer om jerven, men kan skyte inn at den ikke er aggressiv i det hele tatt, selv ikke inne i hiet!
Takk for det, det er en utrolig flott grotte. Vet Jerven er harmløs for oss tobeinte, men er arti å spøke litt. Den er et fasinerende dyr :)
Anonym sa…
Grotten kan hvertfall ikke utforskes av undertegnede, dertil er min klaustrofobi for hard og brutal.....
Men å bli med DEG dit, ja, det var egentlig ikke skummelt...... men skikkelig spennende!
Jeg håper jeg ikke faller ned i det "jervehullet" på mine vandringer i Gildeskåls fjellandskap :)
God helg til dåkk, fra Meg ;)
Takk for hyggelig kommentar. Arti å endelig få vite hvem "Meg" er da :)

Populære innlegg