Greftkjelen

Jeg står og kikker ned i det som ser ut som et bunnløst hull. Hullet er 50 meter i diameter og er formet som en trakt som blir smalere og smalere lenger ned. Jeg kikker bort på Rune som er i ferd med å rigge sikringstau og forberder for en nedstigning i bakken. Jeg kjenner smilet komme. Endelig skal jeg få oppleve innsiden av Greftkjelen, en av Kongerikets lengste og dypeste grotter. En grotte som er målt til ca 7 kilometers lengde og en dybde på over 300 meter  :)

Greftkjelen, sammen med nabogrotten Greftsprekka, utgjør et stort grottesystem i Gildeskål kommune i Nordland. Grottene er gravd ut av store mengder vann gjennom mange hundre tusen år. Datering av dryppstein funnet i grottene viser alder på mer en 350 000 år og det er indikasjoner på at deler av grottesystemene kan være så gamle som 2,5 millioner år..


Åpningen  til Greftkjelen er kledd med en høy snøkant med store hengskalver som må forseres for å komme ned. 


Rune fester seg inn på tauet og gjør de første skritt ned mot åpningen. 


Hengeskavlene ser ikke så skumle ut fra åpningen til grotten men vinden fører med seg en god del snø som kommer seilende ned. Best å komme seg videre :)


De siste rester av dagslys skimtes såvidt fra åpningen bak meg. Foran venter mørket som kun opplyses av hodelykten og godviljen til batteriene. 


Lag på lag med foldet marmor åpenbarer seg når vi vandrer i grottegangene. Jeg føler meg virkelig heldig som får ta del i en så fantastisk naturopplevelse :)


Dryppstein finnes i grotten og de bruker ca 100 år for å vokse en 1 mm.

Sånn Funfacts minner oss på at grotter og spesielt dryppsteinene er veldig-veldig sårbare. Dryppstein i alle varianter passer best i sitt naturlige element, nemlig i grottene. 


Rune presser seg gjennom i noen smale partier og viser vei dypere inn i grotten. 


Fantastisk flotte krystaller tyter ut av marmoren og refleksen fra lyset i hodelyktene blinker som stjerner i mørket.


En mister begrepet for tiden nede i mørket og nesten seks timer med grotting har rast avgårde. Tiden har kommet for å begynne oppstigningen. Puuuh.


Undertegnede på vei opp fra grotten, glad og fornøyd over dagens inntrykk. Sånne opplevelser gir mersmak og jeg krysser fingrene for at det blir reprise på Greftkjelen en gang i fremtiden. Eller kanskje en tur i Greftsprekken. Rune antyder at det slettes ikke er umulig  :)

Takk til Rune Krogh for turen og opplevelsen :)
Kommentarer

Gratulerer med flott grotteopplevelse! Her nede feiret de ivrigste fra grottemiljøet i Bodø jul for en del år siden...:-)
Takk for det Jan Inge :) Det ryktes at juletreet fortsatt står ett eller annet sted inne i grotten :)
Anonym sa…
Imponert over hva dåkk finn på :)
Meg har klaustrofobi :(

Populære innlegg