Edle steiner på Fykanfjell

I det grå fjellet som preger fjellene i Fykandalen finnes en fargerik ansamling av mineraler av edel karakter. I et lite område tyter det ut små søyleformede krystaller av gul og sjøgrønn Beryll samt røde Granater og sort Turmalin. Krystallene er dessverre ikke klare og gjennomsiktige og er dermed ikke egnet til sliping, men fine er de likevell :)

Høsten er en fin tid å være ute og det fine være gjør det lett å ta turen opp i de bratte flågan på Fykan for å lete etter fargerike steiner. Overraskende nok fant jeg ikke bare edle steiner, men også flere store jettegryter og grove skuringsstriper fra tiden da breen hang i fjellet. De har jeg ikke lagt til merke før, selv om jeg har vært i området mange ganger tidligere.

Jeg klarte ikke å finne varianten av den sjøgrønne Akvamarin denne gangen selv om jeg lette grundig. Dog fant jeg flere fine gule krystaller av Beryll som kalles Heliodor.Gule Beryll krystaller tyter ut av steinene. Fargen varierer fra strågul til voksgul.Samme krystallene fra en litt annen vinkel.


Røde rubinlignende Granat i den hvite kvartsen er ganske så flotte :) 
Granater har ofte sterke farger med høy glans og kan slipes og brukes som smykkesteiner.


Den helt sorte Turmalin kalles Schørl etter en tysk by i Saxsen. Mineralet brukes til smykkestein men går også for å være et mineral med skikkelig healende egenskaper. Og det er jo aldri feil å ha i nærheten om man skulle trenge det :)


Kommentarer

Det skal jo være et brudd der oppe, fra først på 1900-tallet.. Var det det du fant?
Stemmer, var i bruddet og rotet litt. Fant det tilfeldigvis da jeg var i området for en del år siden :)

Populære innlegg