Horn's no. 1

Glomfjelle består av et platå med 200 m2 kilometer med kalkstein/marmor som strekker seg fra Storglomvann i sør, Beiarfjellene i øst, Sokumfjellene i nord og Ruffen i vest. Forvitringen av kalksteinen har gjennom tiden skapt mange mange grotter i området og utforskning av disse er en aktivitet som er spennende så det holder =)
.Horn no 1, eller Jan grotta som den kalles lokalt, ligger ti minutters gange fra parkeringsplassen på Navnløs. Inngangen er vestvendt og med sine 220 meter er grotten en av de lengste som er kjent og kartlagt på Glomfjellet. Grotten ble kartagt i 1947 av Gunnar Horn og går derfor under navnet Horns no 1.
.

På vei inn i den steinfylte åpningen. Mørket lurer inn i det fjerne :P
.

Et godt stykke inn er det et lite parti med opprevne marmorblokker som må forseres. Et lite vindu gir et lite solgløtt inn i den ellers så mørke og stille grotten.
.

Det trangeste partiet i grotten. En steindunge på et titals meter blokkerer delvis ferdselen videre inn. Med lav gange og litt pågangsmot og lite klaustrofobi går det helt fint å forsere hindringen og fortsette ferden inn i grotten.
.

En liten bekk renner inn i grotten like før bunnen nåes og et vannspeil sperrer videre passasje og bunnen er nådd. Det gir en spesiell opplevelse å slå av hodelykten og bare nyte bekkens klukking dypt inne i grotten =)
.

På vei tilbake. Det føles godt å se dagslyset skinne gjennom åpningen =)

Kommentarer

Populære innlegg