Norge på tvers Vinter i Nordland

Jeg har gått Norge på tvers gjennom Nordland mange ganger, både som guide for selskapet Beyondlimits, sammen med gode venner og på alenetur. Jeg nyter å tasse den 100 kilometer lange distansen langs polarsirkelen fra kysten i Meløy kommune til fjellområdene ved Graddis i Saltdal kommune. Det er et nydelig stykke natur som jeg aldri blir lei av. 

Jeg har aldri gått turen i sin helhet på vinterstid og jeg var ikke sen om å takke ja når jeg fikk spørsmål fra Rune i Beyondlimits om jeg kunne tenke meg å være med på den organsierte vinterturen i år. 

Vinterturen er litt mere utfordrende en de snøfrie turene som går på sommer og høst, det er mange ekstra elementer som spiller inn. Det skiftende været, kulden og ikke minst snøskredfare er utfordringer en kan stå ovenfor. Men vinterturene kan også være magiske med et snøkledd vinterlandskap krydret med nordlys, måneskinn og det stadig skiftende lyset fra det kalde blåe til det myke fargerike vinterlyset. 

Værprognosene melder fine forhold hele uken, men det ligger et lavtrykk utenfor Island og truer med å treffe Nordland om noen dager. Med det i bakhodet setter vi av gårde fra Glomfjord og setter stø kurs østover mot Sverige og satser på vi rekker frem før lavtrykket melder sin ankomst. Vinterturer i fjellet gjør meg glad til sinns og jeg gleder meg virkelig  til å få ta del i ekspedisjonen.

På vei gjennom den ti kilometer lange Steindalen på Saltfjellet, det er vindstille og snøen daler sakte ned i store myke flak. Forholdene er perfekte på fjellet. 

Det er litt grått på himmelen i det vi tar de første stavtak i retning mot Sverige, himmelen ute ved kysten ligger mørk og truende bak oss. 
Gamma i Kvitsteindalen har kledd seg i hvit drakt. Vi stanser for å spise lunch før vi fortsetter opp i den tåkete Skavldalen.
Nede i Gråtådalen begynner solen å skinne gjennom og skylaget som preget fjellet letter og gir oss sikt innover den dype dalen. 

I Gråtådalen rigger vi opp første camp på turen. Det var godt å få opp teltene og fyre opp primusen og få i seg varm mat etter en lang men fin dag i fjellet. 
Det er blå himmel i det vi bryter leir, skylaget ligger og truer med sitt nærvær over Vegdalsfjellet og Simlebreen. 
Silkeføre på fjellet, kilometerene går fort unna i retning Beiarn.
Huskyen Jack har lagt seg godt til rette i pulken. 

På vei opp fra Beiarn og inn i Furuskogen i Tverrådalen. 
Nydelig utsikt til den 1400 meter høye Høgtinden.

I godt driv oppover fjellsiden. Rune, Ellen, Tor og Janne jobber seg fremover skritt for skritt. 
Utsikten mot Ørfjellet, Addjektind og Lønstindan forteller oss at turmålet nærmer seg, på den andre siden av fjellene ligger Graddis og grensen til Sverige. Et par overnattinger til så er vi fremme. 
Vi har nådd de sentrale deler av Saltfjellet og setter camp like ved Bukkhaugfossen like før mørket faller på. Kulden kommer snikende langs elven i Tollådalen og faller ned på -25 blå. 
Etter en nydelig dag på fjellet passerer vi tvillingene fjellene Lønstindene på turens høyeste punkt 1100 meter over havet. De spisse karakteristiske tindene skimtes såvidt gjennom tåken.

Mørket kommer snikende i det vi kommer ut av Stendalen.og det er helt mørkt når vi slår leir for kvelden  like ved krysningspunktet til Kjemåbekken. Det ble en lang økt i fjellet men vi trøster oss med at vi har bare en etappe igjen før vi er fremme ved målet vårt. 

Jeg er tidlig oppe å myser i været, solen er på vei opp bak Kjemåfjellet og det ser ut som det blir en nydelig dag i fjellet :) 

Siste leirplass på vårt Norge på tvers vintereventyr, idyllisk plass å våkne opp til.

 Vi har krysset den trafikkerte E6 og er begynt nedstigningen mot Graddis. Det gledes over gjensyn med den nydelige Solvågtinden, en av de mektige tindene i Junkerdalen Nasjonalpark. 

Solen er i ferd med å gå ned men heldigvis er Graddis fjellstue er innen rekkevidde, bare noen få kilometer igjen før vi når målet vårt. Om en time kommer taxien og henter oss og avslutter vintereventyret vårt for denne gang. Takk til Rune, Janne, Ellen og Tor for en fantastisk trivelig tur gjennom Norge på tvers Vinterstid med Beyondlimits.
Kommentarer

Populære innlegg