Nordre og Søndre Istinden på Østre Svartis

Mitt første møte med nordre og søndre Istindan var i utsikten jeg fikk fra halvøya på Storglomvatn en sen høstkveld for mange år siden. Solen var i ferd med å gå ned og begge Istindan ble farget knall rødt av solnedgangen. Opplevelsen var så fantastisk at jeg ble sittende å nyte solnedgangen og fargespillet i fjellene helt til mørket falt på. Når jeg omsider snublet meg hjemmover i stummende mørke noterte jeg ned bak øret at Istindene på østre del av Svartisen skal en gang besøkes.

Nordre og søndre Istind ligger plassert på nord/vestre side av østisen, Svartisens østre del. Tvillingtoppene har en høyde på henholdsvis 1560 og 1572 meter over havet. Det er bare Snøtinden, Skjelåtinden og Sniptinden som ruver litt høyere i området. Primæfaktor på søndre er målt til 240 meter, mens sekundærfaktor er ca 8 km mål mot Sniptinden som er det nærmeste fjell som er høyere.

Det som gjør nordre og søndre Istind så spesiell er beliggenheten. De er begge nunatakene og er dermed omringet av isbre, i tillegg ligger de langt fra allfarvei noe som betyr lang innmarsj fra alle kanter. På sommeren kan en riktignok korte ned avstanden med båt over Storglomvatn.

Tiden med dagslys er kort i begynnelsen av mars, vi planlegger derfor å bestige toppene med en innlagt overnatting på Terskald. Vi går med fjellski og pulk over Storglomvatn og inn til Terskald, der bytter vi ski og fortsetter vi på Randonee utstyr opp til toppen av istindene. 800 høydemeter nedkjøring er jo aldri feil.

Med gode prognoser i sikte legger Jon, Rune og jeg avgårde, Istindene skal bestiges :) 
Solen er i ferd med å gå ned i det vi kommer ankommer Terskald en sen mandag i mars. 
Forholdene er helt perfekt :)
På vei opp snøskavelen i Holmvassdalen må vi bruke rå muskelkraft for å komme opp.
Holvassdammen i sikte. Bare å komme seg over demingen og ned på Storglomvatn. 
Det er ikke helt uten risiko å ferdes over det regulerte Storglomvatn, vannet er kraftig nedtappet etter en nedbørsfattig vinter. Store isblokker ligger i hele reguleringssonen men vi finner farbar vei og holder oss laaaangt unna tappesonen.
På vår vei over Storglomvatnet passerer vi de nydelige brefallene som ligger ned mot vannet. 
Turmålet vårt i sikte :) 
Fine skulpturer, kalveisen er godt innfrosset.
Endelig fremme ved Terskald og omsider ferdig med det langdryge Storglomvatn. Holmvassdemningen skues langt i det fjerne.
Terskaldvatn og Østre Svartis i sikte. Bare å finne en egnet camp for natten.
Vi finner en fin skavel for å bygge snøhule, men etter 3 timers graving og nesten ferdig hule forkastes ideen. Det er stjerneklart, null vind og behagelige -15 grader, det er perfekte forhold for å ligge ute.
Jeg våkner opp med lett sukkersnø i ansiktet, det har vært et lite påfyll med snø i løpet av natten.
På vei opp mot brefallet til østisen. Terrenget er bratt så skiene må på ryggen.
På brefallet får vi Nordre Istinden i sikte 
Endelig på toppen, og du verden for en utsikt som åpenbarer seg. Jeg har vært på mange topper i løpet av mitt til nå unge liv, men få slår utsikten til Istindan. Den er i en klasse for seg selv. Østre del av Svartisen med alle sine nunataker ligger på rekke og rad under meg.

Hele vestre del av Svartisen, Snøtinden til venstre i bildet og Storglomvatn til høyre. Utrolig nok ser vi vårt eget skispor langt i det fjerne på Storglomvatn.

Nå venter bare den lange vei tilbake til bilen, men først skal det settes fine signaturspor i nysnøen på Søndre Istinden :)





Kommentarer

Populære innlegg